Sunday, February 19, 2017

HATAY'DAN BOSTON MARATONU'NA GİDEN YILDIZ


 HATAY'DAN BOSTON MARATONU'NA GİDEN YILDIZ

"Ya bu ne kardeşim ya, resmen susuzluktan öldük yarışta. Suyu ararken önümüze bir de leğen içinde keşme şeker tutmazlar mı? He bi de madalya, yirmi yıldır aynı renk aynı madalya bi senesi değişik! Motive olamıyoruz ki ama. Dünya standardında bi yarış ne zaman olacak bizim ülkemizde. Belki olacak ama ben hiç göremeyecek miyim?"

Buydu onunla ilk tanışmam bir koşu grubunda. Türkiye'deki bir maratondaki tecrübelerinden kesitler sunarken takibe aldım.... Koşusunu, spor olaylarına, yorumlara yaklaşımını, enerji ve potansiyelini izledikçe, okudukça, içinde patlamaya hazır bir cevher olduğunu anladım onun.

Koltuk Dönemi Maratondan Önce
Ağaçkakan Baba
Yıl 2012...Tam 89 kilo imiş bizim YILDIZ. Bir gün kızına hava aldırmak için parka gitmiş. Orada top oynayan çocukların topu ağaçta kalmış ve çocuklar babalarindan yardım istemiş ama hiç kimse çıkamamış ağaca. Bizimki, bir an düşünmüş ilerde benim kızım da yardım isterse ve ben o topu bu halimle zor alırım, hadi çıktım ama inemem demiş ve yaşam tarzı olarak sporu benimsemesi gerektiğine karar vermiş. İlk koşusunu 2013 senesinde çok kısa mesafede yapmış  ve devam etmiş. Hatta daha geçenlerde müdürünün anımsatmasıyla koşuyla ilk tanışması da şöyle olmuş; 2013 de bir öğle arası, koşan mesai arkadaşına gitmiş, "Abi,  ben de, sizinle beraber koşabilir miyim?"  Yanıt: "Tabi, gel ama, biz biraz uzun biraz da, hızlı gideriz. Bize ayak uydurabilirsen gel." Yıldız: "Benim için biraz yavaş giderseniz, size ayak uydururum" demiş. Aradan geçen birkaç hafta sonra bi de bakmışlar ki mesai arkadaşı Yıldız'a: "Yavaş gideceksen, bizi arkada bırakmayacaksan gel beraber koşalım!"

Turkcell Gelibolu Yarı Maratonu 2.lik Ekim 2016
Koştuğu ilk 42KM maraton süresinin 3:20:08 olduğunu öğrenince, görünmez cevherleri görüp çıkartmaktır önemli olan düşüncesinden yola çıkarak, son dört senedir dünyanın en ileri koşu imkan ve yarışlarına katılma şansı bulduğum San Diego'dan, Yıldız'ın beynini yıkamaya başladım. BOSTON a katılmalıydı! İlk kez 1897 yılında sadece 18 koşucu ile koşulan Boston'da ortalama 31 bin koşucu yarışıyor günümüzde http://www.baa.org/races/boston-marathon/boston-marathon-history/participation.aspx. Dünyanın en eski ve en organize maratonu olan Boston Maratonu'na sadece üç şekilde katılınabilirdi. 1. Elit milli atlet kategorisi 2. Amatör hızlı koşucu kategorisi 3. Sınırlı sayıda bağış toplama koşucusu olarak eleme usulü.  Volkan'a en uygun olan ikinci seçenekti ve yapabileceğine inanıyordum. Hele de o ip atlayarak 10KM sokaklarda koştuğunu görünce Boston'ın Heartbreak Hill'inde (Kalp Kıran Yokuşu'nda) bu Yıldız'ın koşması lazım! dedim. Koşu Dünyamız'ın kuruluş amaçlarından en önemlisi de bu değil miydi zaten, sporda imkansızın olmadığını, maratonda zorlandığımız her an, beynimize giren o konuşan sesleri yok etme gücüne sahip olduğumuzu ispat etmek. Disiplini, örnek karakteri, çalışkanlığı ve birçok kişiye motivasyon olacak hikayesiyle. Koşu etiketlerimde #volkankaptanbostonmaratonuna yazmaya başladım. Takmıyor bizimki. "Ya Volkan niye?" "Ya kaptan biz kim Boston kim? Biz ancak leğenden şeker verilen yarışlara katılabiliriz" dedi. "Sen koş, sus ve koş! Sub-3 yani 3 saat altı koşmayı denemeye devam et!" dedim. 2015 İstanbul Maratonu sonucuna göre önce çok heveslenmiştim, Volkan galiba Boston'a seçilme süresini elde ettin, dedim. Gereken, 35 yaş ve altı için erkeklerde maraton tamamlama süresi maksimum 3:05 (3 saat 5 dakika) idi ve Yıldız'ınki 3:03:19 idi, yani 3 saat 3 dakika 19 saniye. Bu durumda her ne kadar kabul edilmesi gerekiyor gibi görünse de, her geçen sene ayrılan kotada koşanların hızı bu barajı yukarıya çekiyor ve nitekim birçok koşucu, barajı geçtikleri halde 3-4 saniye ile bile olsa, kabul edilmiyorlardıMoralimiz bozulmuştu, çünkü 2017 Nisan da 35 i dolduracak Yıldız için, garanti 2 dakika daha lazımdı. "Volkan, biz başvurunu yapalım ama galiba 2018 e kalacak çünkü, 35-39 yaşın barajı 3:10 ve sen hayli hayli geçiyorsun barajı ama, biz yine de bu sene başvuralım" dedim. Tabi işi 2018 e bırakırsak, 2018 başvurusu öncesi, yine bir maraton koşması  ve onu da sakatlığa maruz kalmadan en az 3:05 sürede tekrarlaması da gerekecekdi. 
Geyik Koşuları 2016
"Boşver ya boss, canın sağolsun kısmet değilmiş bu sene" dedi. Pes etmek yoktu, mümkün olan her alternatifi araştırıp garanti edene kadar. Boston'a katılmış bir arkadaşımı aradım hemen ve ondan, en kritik detayı öğrendim, Boston başvuru kuralına dair. Yaş barajı, maratona başvurduğunuz güne göre değil, yarışda koşacağınız 
güne göreymiş ve 17 Nisan 2017 de 35 yaşında olmanız gerektiğiymiş, buna göre bizim Yıldız, barajı zaten 6 dakikadan da fazla geçip garantilemiş oluyordu çünkü doğum tarihi 6 Nisan'dı. Bu durumda, bu 11 gün nedeniyle annene "ayrı bir Teşekkür" borçlusun, Yıldız!" Havalara uçmuştuk resmen! Başvuru süresince, günde 10 kez mesaj kutusunu kontrol eden bu amatör profesyonel Koşu Dünyamız yıldızı, 6 Nisan doğum gününü rötarlı da olsa, ilk yurt dışı ve dünyanın en prestijli Boston Maratonu'nda kutlayacak. Kalplerimiz onun için atacak. Hayallere ulaşmak için önce hayal etmemizin simgesi olacak Boston. Size "yapamazsın, deli misin, gerçeklere bak" diyenlere, karşılık beklemeden, azimle, kişisel hedefini aşmak için çalışmanın er ya da geç mükafatının verildiğinin bir simgesi olacak Boston bu sene. 2017 kayıt sonuçlarına göre, seçime hak kazanan 2,957 atlet, bu sene kabul edilmemiş. Koşucular, gereken barajdan en az 2:09 (iki dakika dokuz saniye) daha hızlı olmak zorundalarmışİşte bunun bilincinde olarak, Yıldız'ın başardığı bu sonucu, göz ardı edemezdik. Koşu Dünyamız atleti olarak onu FINISH çizgisinde görmek, geleceğe çok büyük umut dolu amatör atletler kazandıracak.

Runatolia Mart 2016

İmkansız olduğunu düşünse de, Aya ulaşmayı hedefleyen bizim yıldızımız, kendisini, 17 Nisan da dünyaca ünlü maraton yıldızları arasında bulacak. Efsane maratoncu Alberto Salazar tarafından çalıştırılan, 2016 Olimpiyat şampiyonlarından Galen Rupp, Shalane Flanagan, Meb Keflezighi, ve altı dünya maraton şampiyonu ile aynı çizgide START alacak bizim Yıldız Boston'da. Nasıl bir heyecan ortamında mı koşacak Yıldız? Tarihe geçmiş, 1982 "Duel in the Sun" (Güneş Duellosu adlı aşağıdaki videodaki Boston Maratonu'nun son 7. dakikasından itibaren seyretmeniz, sizlere o heyecanı yaşatmak için yeterli olacaktır.)


O, buraya gelmek için sadece koşmadı. Halkla İlişkiler eğitimi almış olan ve hafta arası çok yoğun çalıştığı için, öğle arası koşmayı prensip edinen Yıldız, evli ve bir kız çocuk babası; kişiliğiyle de örnek bir amatör sporcu. Tek yaptığı, beklentisiz çok çalışmak olan Yıldız, bir disiplin örneği. Öyle bir disiplin ki, "ben hafta sonları koşamam, zor; eşim ve kızıma ayırdığım zaman o" diyen örnek bir aile disiplini. O hak etmesin de kim hak etsin 121. Boston Maratonu'na seçilmeyi.

YILDIZ' ın şu ana kadar yapmış olduğu önemli yarışlar ve bitirme süreleri:

2014 İstanbul Maratonu: 3:20:08
2015 Runatolia Maratonu: 3:11:48
2015 İstanbul Maratonu: 3:03:19
2016 Runatolia Yarı Maratonu: 1:28:48
(Bu yarı maratonda Yıldız, Türkiye'de ilk kez takım elbiseli koşucular projesini üreten Koşu Dünyamız'ı temsilen, Antalya sıcağında takım elbise ile koşarak bu süreyi ile ilklerde yer almıştır.)

2016 İstanbul Yarı Maratonu: 1:29:24
2016 İstanbul Maratonu: 3:00:09
2017 Boston Maratonu: 17 Nisan'da

Yolun açık olsun VOLKAN YILDIZ! 

Ne demiş anonim atasözü"Aya ulaşmayı hedefleyin. Ona ulaşamazsanız da, kendinizi YILDIZlar arasında bulursunuz." Biz kendi YILDIZ'ımızı bulduk ve nice yıldızlara ilham kaynağı olmak istiyoruz çalışmalarımızla. Haftaya pazar sizlere bir başka hayal ve dünyanın YILDIZ maratonundan, Tokyo Maratonu'ndan "Merhaba!" diyeceğiz. 

 © G.R.

info@kosudunyamiz.com
www.kosudunyamiz.com
Instagram @kosuduyamiz
Instagram @runner2030



No comments:

Post a Comment